Otomasyon sistemlerinin üretimi gerçekleştirmesi ve takip etmesi sistemi sadece makine otomasyonunu içerir. Bu aşamaya kadar proses otomasyonu ile makine otomasyonu benzerlik göstermektedir. Proses otomasyonu ise bu aşamadan daha sonrası da kapsayarak üretim sonrası verilerin kaydedilmesi, kaydedilen verilere erişilebilmesi, bu verilerden istenilen istatistiksel verilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu elde edilen veriler tekrardan bütün proses ve üretimde kullanılarak proses otomasyonu sağlanmış olur.
Proses otomasyonu öncelikle takip ve ölçüm işlemleri başlamaktadır. Takip aşamasında prosese birçok sensör yerleştirilerek ölçümler gerçekleştirilir ve veriler bir merkeze aktarılır. Daha sonra ise kontrol aşamasına geçilir. Takip aşamasında veri toplama ile elde edilen veriler işlenerek kontrol aşamasında kullanılmaktadır. Bu verilere dayanarak işlem yapılır ve üretim üzerinde gerekli düzenlemeler bu veriler doğrultusunda gerçekleştirilir. Daha sonra ise kayıt aşaması gelmektedir. Bu aşamada elde edilen veriler ve bu veriler doğrultusunda alınan kararlar, bu kararların sonuçları bir veri merkezi tarafından kaydedilmektedir. Bu alınan veriler ve sonuçlar hakkında istatistiksel verilerin işlenmesi konusu da proses otomasyonunun son aşaması yani 4. aşamasıdır. Proses otomasyonu bu 4 aşamadan oluşmakta ve bunların etrafında gelişmektedir.
Proses otomasyonu üretimin tek noktadan kontrol edilmesi, proses aşamalarının birbiri ile entegre olmasını ve buna ek olarak bunların üzerinden verilerin değerlendirilerek üretimin daha da ileri taşınmasını sağlamaktadır. İşletmelerinizde ve fabrikalarınızda üretimlerinizi daha ileri taşımak amacı ile proses otomasyonunun avantajlarından faydalanabilmek için uzman personelimiz ve teknik kadromuzdan bilgi alabilirsiniz. Otomasyon konusunda her türlü sorunuzu cevaplamak ve ücretsiz keşif hizmetinden sizi faydalandırmak için teknik ekibimiz her daim hazırdır. Hemen arayın!